Vi har nu forladt Grækenland. Vi sidder ombord på et stort skib. Vi har lige i TV fulgt den sidste ortodokse gudstjeneste, vi kommer til at opleve i denne omgang. I går kørte vi til Patras, hvorfra vi nu sejler til Ancona i Italien. Skibet fører os præcis 913 km mod nordvest, og fra Ancona kører vi de sidste 150 km til Assisi, - og kommer altså 1000 km nærmere hjem.
Havnen i Patras var en oplevelse i negativ forstand. Det vrimlede med illegale albanske drenge, og næsten lige så mange politi og militærfolk. Lige så snart drengene så en mulighed (og politiet var optaget et andet sted) løb de i flokke ned og kastede sig over hegn og pigtråd og ind på havnens område, hvor de hurtigt undersøge lastbiler, for at finde én, de kunne kravle op under for at komme til Italien som blind passager. Og lige så hurtigt blev de fundet og jaget bort fra området, hvorefter de kunne begynde forfra. Ynkeligt så det ud. Drengene var som jagede hunde. Beskidte, - på flugt, - på jagt efter en fremtid, de ikke kan finde. Ved ombordkørsel på færgen blev alt minutiøst undersøgt – også vores campingvogn – for albanske drenge. Så kørte vi ombord i vores luksuskøretøj og campingvogn på vej mod Danmark, hvor vi er så heldige at høre til.
Vi sejlede fra Patras omkring kl. 18, - ved midnat lagde vi ind ved Igoumenitsa i det nordlige Grækenland, - her blev færgen fyldt op til bristepunktet, - alt holder hulter til bulter, og vi kommer til bakke ud af færgen, der kun har rampe i bagenden. Færgen har camping on board, hvilket betyder, at vi spiser og sover i campingvognen, - så dækket er blevet en slags campingplads, - dog med lidt for mange lastbiler!!!
Vi ankommer til Ancona kl. 14 (lokal tid), efter 21 timers sejlads, - men hurtigfærgen har altså så også bragt os næsten 1000 km frem.
Ellers har vi de sidste dage boet i Olympia på Peloponnes. Vi har set stedet for de første olympiske lege, der begyndte ca 700 år f.kr. De olympiske lege var ikke blot sportskampe, men udviklede sig til efterhånden også være religiøse begivenheder, hvorfor der blev bygget templer. Man anslår, at der kom mellem 15.000 og 20.000 deltagere fra nær og fjern. Selve sportskampene varede kun i 4 dage, - på den 5. dag blev sejrherrerne hyldet. Området er meget stort og fyldt af ruiner, idet et voldsomt jordskælv i 500-tallet, og siden jordskred i forbindelse med oversvømmelser, begravede det hele under et 5-7 meter tykt jordlag. Spændende var det at se det mægtige Zeustempel. Søjlerne ligger nu som efter jordskælvet, - væltet som dominobrikker. Én af søjlerne er rekonstrueret, så man kan fornemme de mægtige dimensioner.
I Olympia boede vi på en dejlig lille familiecampingplads med et livstykke af en ejer! Han talte og lo og fortalte på lidt engelsk, tysk, fransk og italiensk, - kom med kager og vindruer, - og tog en hjertelig afsked med os ved afrejsen. Grækere er nu glade, hjertelige og særdeles hjælpsomme mennesker.
Nu glæder vi os til at se Assisi og møde den hellige Franz´s kristendom.
Efter landgang aendrede vi planer og koerte til Loreto. Her finder man een af den romersk-katolske kirkes mest maerkvaerdige valfartskirker, Santuario Della Santa Casa (helligdom for det hellige hus). Huset er efter katolsk tradion det hus, hvor jomfru Maria blev foedt, og hvor Jesus voksede op. Da muslimerne invaderede Nazareth, blev huset efter traditionen af engle flyttet til foerst Kroatien senere til Loreto. Marias ellers saa ydmyge hus er naermest begravet i marmor. Husets mirakuloese luftrejse fik i 1920 paven til at udnaevne Madonnaen fra Loreto til skytshelgen for luftfarten, - og det er endda sandt!
Det var spaendende saa hurtigt at moede forskellen paa graesk-ortodoks kristendom og romersk-katolsk.
Knap saa spaende var det, at nu vinterklaedte italienere sendte vore bare ben og sandalfoedder underlige blikke. Paa et doegn er vi brat rykket fra sommer til efteraar (16 grader)