Den sydlige del af Peloponnes er meget opbygget omkring turisme og strand, og efter vores mening er der gået for meget "Løkken" i det.
Euripides, en græsk digter fra det 4.årh. f. Kr., lovpriser ellers området for dets frugtbarhed og skønhed. Er der mon tale om tale om klimaændringer pga. menneskeskabt CO2 ?( det var vist et indlæg i klimadebatten).
Så nu kører vi stille og roligt nordpå, hvilket hernede ikke betyder til køligere egne, - tværtimod. Vejrudsigten siger mellem 32 og 36 grader de næste dage, men vi er ved at have vænnet os til temperaturen, - og bilens klimaanlæg hjælper lidt, når det er for meget!
På vej nordpå fik vi en rigtig god oplevelse ved at gøre holdt ved Nestors palads.
Først så vi her endnu en gravplads fra mykensk tid, - en imponerende grav til een eller anden mægtig person, - der er lidt bikubeagtig over det, - voldsomt imponerende, - vi er jo over 3000 år tilbage i tiden.
Mellem 1250 og 1200 f.Kr. fandt den Trojanske krig efter traditionen sted. Det er den historie Homer har digtet på i 800-tallet f. Kr. i Iliaden og Odysseen. Den historiske virkelighed rummer personer som Agamemnon og Nestor.
Under et bliktag ligger nu resterne af paladsområdet, der repræsenterer noget af det ypperste byggeri fra begyndelsen af 1200-tallet f. Kr. Det var kong Nestor, der herskede over hele Vestpelopnnes og deltog i den trojanske krig. I følge Homer var han den ældste og klogeste og kom derfor uskadt hjem i modsætning til andre af heltene.
Udgravningerne her ved Chora er vældig interessante. Man fandt først stedet i 1930-erne og fandt mange eksempler på den såkalte linear B-skrift, - et skriftsprog der ligger længe før de bogstaver vi nu kender. Skrifttypen ligner lidt tegninger, men først i 1950-erne fik man endelig tydet bogstavernes indhold.
Paladsresterne er meget autentiske, så man kan forstille sig tiden der for over 3000 år siden. Se bare badekaret herunder. Man kan finde tronsalen og se oliedepotet og vindepotet. En stor oplevelse og ingen turister, - de interesserer sig mere for stranden end for kong Nestor!!!
Vi ville have fundet en campingplads ved kysten, men de campingpladser vi mødte var ret kedelige med meterhøje siv og langt, langt til havet på de mest forladte steder uden andre end få tyske turister, der var kommet ind med færgen fra Venedig. Så vi besluttede at køre til Olympia for bl.a. at se de musseer, vi ikke fik set sidste gang.
Olympia er stedet for de første olympiske lege, som fandt sted år 776 f. Kr, - og derefter uafbrudt hvert 4. år, indtil en romersk kejser forbød legene i 393 e. Kr. Stedet blev ødelagt ved et jordskælv i år 551 e. Kr. Først i nyere tid (i 1896) genoptog man legene.
I Olympia ligger det gamle atletik stadium, hvis indgang ses herunder. På området ligger der desuden resterne af et meget stort Zeus-tempel, - et Hera-tempel og mange faciliteter til træningslejre.
Ved jordskælvet i år 551 e. Kr. væltede de kæmpemæssige søjler, der nu ligger væltet som dominobrikker over området.
Ved det antikke Olympia ligger et arkæologisk museum, som er et besøg eller to værd. Læg lige mærke til torsoen her og sammenlign denne med overkroppen på ham, der står ved siden af, - kan man ikke ane visse ligheder i det muskuløse???
Museet går fra forhistorisk tid til romertiden, - og jeg kom til at tænke på den slående forskel på skulpturerne. Fra klassisk græsk tid stammer tænkeren herunder (fra gavlreliefet fra Zeus-templet). Bemærk hans tænksomme sårbarhed. Han er indadvendt, - han lever funderende over livet og dets mangfoldighed.
Og se så romeren (det er kejser Hadrian). Han er krigeren, der er klædt på parat til kamp. Han fremstår som det modsatte af forsvarsløs. Han tænker strategisk, - han handler, - han er krigeren.
Nu vil vi tænke over dagens oplevelser og lægge strategi for imorgen.
Kærlig hilsen til jer alle
Esther og Helge