søndag den 30. maj 2010

Græsk varme!

Som det allerførste og allerstørste oplevede vi Johannes dåb i Århus pinsedag. En dejlig og uforglemmelig oplevelse, som gør indtryk!

Vi er nu nået til Grækenland i god behold. Turen forløb uden problemer kilometer efter kilometer (der er løbet 3000 af slagsen på tælleren, siden vi kørte hjemmefra)
På udturen snusede vi lidt til Prags atmosfære. Det var stadigvæk koldt, men vi vidste jo, at vi havde bedre i vente. Vintertøjet vidte vi, vi snart skulle lægge i magasiner.

. I Ungarn holdt vi ved en lille by, Pannonhalma, hvor der ligger et meget stort kloster, der er een af den katolske kirkes højborge her.
Vi boede sammen med to andre familier på en lille stejl campingplds og derfra vandrede vi ad smalle stier til klosteret.


I Serbien kørte vi ad den samme kedelige motorvej, - kaldet autoputten. Landets indbyggere forekommer lige så trøstesløse som landskabet indtil Beograd. Der er påtrængende tiggere og rudevaskere, der stimler sammen om bilen, når man holder stille.
Ved grænserne mødte vi grænsevagterne, der med fine kasketter og rank ryg marcherede strækmarch med både arme og ben, - med stenansigter, der ikke levner plads til smil.


Smilene mødte vi til gengæld ved den græske grænse, da vi var kommet gennem Makedoniens bjerglandskab. Vi er nu igen i både Scengen og EU.
Nu er vi midt i den græske varme, - både bogstavelig og omgivet af menneskelig varme og hjælpsomhed.
Her står frugttræer med frugter, der snart er klar til at plukkes. - majsene er en halv meter høje og solsikkerne er sprunget ud. Langs vejene blomstrer Nerier og Gyvel, så det er en fryd for øjet.
Endnu engang har vi set Filip den 2.s velbevarede grav, - med de mange smukke guldgenstande: Guld-ben-kiste, - guldløvkranse i det smukkeste og fineste 24 karat guld. Ligeledes er der udstillet over 2000 år gamle våben, fremstillet af jern. Kongen fik sine våben med sig i graven.
Omkring år 360 f. kr. indtraf begivenheder, der skulle ændre den græske politiske historie fra at være en lokalhistorisk affære til en verdenshistorisk revolution.
Det begyndte i Makedonien, hvor Filip den 2. kom til magten i 359 f. kr., og blev efterfulgt af sin søn Alexander den Store, der døde i Babylon under et felttog helt i Indien i året 323 f. kr.
Paulus kom til Berøa og sandsynligvis Virgina i år 50 på sin vej til Athen (Apostlenes gerninger kap 17).

 I dag er det søndag. Vi blev vækket med hanegal kl. 6 til en vidunderlig morgen med 25 graders varme og stille dis efter nattens tordenvejr, - måske var det Zeus, - ham med tordenkilen, - der residerer på Olymposbjerget, som vi havde udsigt til.

Vi bor nu på Pilionhalvøen lige ned til det Ægæiske hav. Læg lige mærke til vinranker, Yuccapalmer og oliventræer. Jeg har lige været en tur i havet. Lækkert, klart, varmt, - sikken en dag. Det er sol og sommer og det er kun 30. maj.

 Kærlig hilsen til jer alle
Esther og Helge

lørdag den 22. maj 2010

Sommerferie 2010 - Grækenland

Grækenland 2010


2. pinsedag, efter havnegudstjenesten i Voerså, tager vi afsted igen. Målet er atter Grækenland. Vi blev ikke færdige med landet og kulturen og alle historierne sidste gang, - og bliver det måske aldrig!

Derfor forlader vi nu i 5 uger vore kære børn (se dem på billedet, hvor de sammen peger på Grækenland), svigerbørn og 2 børnebørn (+ een i vente til vi kommer hjem) og et utroligt smukt Albæk, - og overlader have og blomster til graver Trille og kontor/embede til pastor Mette fra Skæve.




Efter planen kører vi 2. pinsedag eftermiddag og aften, og forventer at nå omkring Hannover, hvor vi plejer at overnatte på en parkeringsplads ved Bergen-Belsen (ca. 600 km.)
I Bergen-Belsen bliver man så stille indeni. Her lå en stor konzentrationslejr under krigen, og i en helt ny dokumentationsbygning kan man se rædslerne for de 100.000-vis af livsskæbner, der her fandt deres afslutning. Een af de mest kendte er nok Anna Frank og hendes søster Margot, der her mistede livet under ufattelige lidelser, kort før krigen endte. I Bergen-Belsen er der på lejrens område en mindesten herom (man ved ikke, hvilken massegrav hun ligger begravet i).


Tirsdag vil vi begynde med en stille vandring i Bergen-Belsen og derefter kører vi til Prag (550 km) til "vores" gode Sunny-camp i den vestlige del af byen. Om aftenen vil vi tage metroen ind til byen.

Onsdag vil vi køre 450 km. mod sydøst gennem Tjekkiet og kanten af Slovakiet ind i Ungarn til Pannonhalma, hvor der ligger et pragtfuldt kloster, vi tidligere har besøgt.

Dagen efter kører vi 300 km til en lille campingplads på grænsen til Serbien for at være klar til to lange køredage.

Fredag kører vi gennem Serbien ad E75. I Serbien er der ingen campingpladser, men der er et motel ikke langt fra grænsen til Makedonien, hvor vi kan overnatte på en bevogtet parkeringsplads formedels 10 € til en "gun-man". Motellet ligger i Pedejane.
Der har været en campingplads på stedet, men nu er alt ødelagt, - man kan dog få sig et bad inde på motellet!

Lørdag morgen kører vi igen ud på den landevej, hvor der ikke kører andre turister, men til gengæld mange lastbiler, der fragter gods mellem Tyrkiet / Mellemøsten og Europa.
Lørdag aften forventer vi at nå til Voloshalvøen i Grækenland, - her skal vi tilbringe et par dage i en pragtfuld natur inden vi forsætter til Athen og det nye Akropolismuseum, der blev indviet sidste år.
Vi forventer at kunne skrive igen, når vi når Grækenland.

Kærlig hilsen
Esther og Helge